La part més visual d’un llibre és la coberta. Al cap i a la fi, és el que ens crida l’atenció quan passegem per una llibreria. I també és la carta de presentació en un web, una botiga virtual o un aparador. El disseny de cobertes és important perquè la coberta és el que recordem quan anem a comprar un llibre i, de cop, oblidem totes les dades realment importants. Oh, no! El títol? El cognom de l’autor? L’editorial? Llavors, no podem més que demanar perdó a l’avançada i descriure els colors, la il·lustració o, fins i tot el tipus de lletra. Era blau… tenia les lletres grossotes, i una granota al davant… em sembla…

El disseny de cobertes sí que importa

Treballar en la coberta d’un llibre és més important del que pot semblar d’entrada. En una era visual com l’actual, una portada atractiva et fa vendre més, no ens enganyem. Quin no ha comprat un llibre per impuls, perquè la portada l’ha captivat? Per això cal treballar el disseny de cobertes amb meticulositat.

La coberta, és evident, et parla de la seriositat de l’editorial: un disseny acurat de les cobertes és sinònim de qualitat. L’elecció del gramatge del paper, del tipus d’acabat, dels plastificats, afegir-hi solapes o no, etc., tot això fa que el producte sigui excepcional.

La coberta és la cara visible del llibre,

la primera impressió que s’emporta el lector

Els acabats de les cobertes són de gran importància. La lectura, per a molts de nosaltres, lectors, és un acte ritual. I la portada, el llom i la contraportada són les parts del llibre que estan més temps en contacte amb les mans del lector. Per tant, com millor sigui la qualitat de la coberta, més gustosa és l’experiència.

El text de contraportada

Part essencial de les cobertes és la petita descripció del contingut del llibre que es troba a la contraportada. Molt sovint serà el factor determinant perquè el lector decideixi comprar el llibre. Per això les editorials sabem com d’important és un bon text a la contracoberta. I utilitzem les solapes per afegir informació d’interès sobre l’autor i sobre la col·lecció a la qual pertany el llibre. A part, un llibre amb solapes sempre es veu més ben acabat. Encara que sigui perquè costa més que les puntes s’abonyeguin i perquè la solapa aporta un gruix extra a la coberta del llibre.

Treballant l’estil de la coberta, a més a més, podem aconseguir transmetre una idea d’imatge corporativa, ja sigui de l’editorial o del propi autor. Potser no us hi heu fixat, però hi ha editorials que trien el mateix format, tipus de lletra o tipus d’il·lustració per als llibres d’un mateix autor. D’aquesta manera els seus llibres són fàcilment reconeixibles.

I el llom, és clar!

Per acabar, no ens oblidem del llom. La informació del llom ens permetrà reconèixer el llibre a la lleixa de la nostra biblioteca particular. També el llom forma part del disseny de cobertes. Cal tenir-ho en compte!