És fàcil que un cop hagis acabat d’escriure la teva novel·la o el teu text de no-ficció t’adonis que saps escriure. Però això no vol dir que tinguis idea de com convertir el que has escrit en alguna cosa amb forma de llibre. I llavors tu, que has decidit autopublicar-te, comences a pensar qui podria fer això per tu. Atura’t! Ara t’explicarem per què no és una bona idea que el teu cosí maqueti el teu llibre.

Si el que vols és un producte que es vengui, si el que vols és tenir una carrera com a escriptor o escriptora, o, simplement, vols posar en forma de llibre de veritat els contes que fa temps que escrius, els poemes, la novel·la o la teva tesi doctoral, no et convé fer-ho amb una sabata i una espardenya.

Perquè el teu cosí o la teva germana o aquella col·lega que està tot el dia davant l’ordinador: 

  • No té coneixements professionals. Una eina per maquetar és només això, una eina. Darrere d’un instrument ha d’haver-hi una formació, per fer-lo servir correctament. Oi que no demanaries al teu oncle, el que toca la guitarra a les festes familiars, que s’atreveixi amb el Concert d’Aranjuez la Palau de la Música?
  • No és una persona professional amb una educació estètica, i això és important per al producte final. És a dir, que el llibre no es veurà professional.
  • No sabrà què dir quan la impremta li faci triar el tipus de paper, la mida i altres característiques de la publicació en el moment de fer la tirada.

Per què no és una bona idea que el teu cosí

maqueti el teu llibre?

  • Desconeix les qüestions específiques que cal tenir en compte perquè un llibre estigui ben fet: el tipus de tipografia segons el text i l’edat del futur lector; els marges, que depenen de l’enquadernació; les línies òrfenes i vídues, i tants altres detalls estètics que milloren la llegibilitat.
  • Ha de conèixer què es vol comunicar amb el disseny, i per tant cal una feina d’edició i coordinació entre els membres de l’equip que treballen el llibre i l’autor.
  • No és professional del sector, i no sap donar una coherència estètica al llibre, a la revista, al fulletó… 
  • No té accés a altres professionals (correctors, impremtes, il·lustradors…), i això fa que no pugui produir un producte de molta més qualitat.

T’ha quedat clar per què no és una bona idea que el teu cosí maqueti el teu llibre?

Doncs encara et donarem una altra raó:

Si vols que a la llarga les editorials es fixin en autors com tu, un llibre mal acabat o fet de qualsevol manera no és la millor targeta de presentació. Ni per a ells ni per als teus futurs lectors.

Conclusió

Per què no és una bona idea que el teu cosí maqueti el teu llibre? Per la mateixa raó per la qual no és una bona idea que el mateix cosí, que fa els ous ferrats boníssims, no hauria de muntar un restaurant.