Un dels avantatges de comptar amb els serveis de professionals a l’hora de publicar un manuscrit és que l’editora et pot suggerir quan és interessant afegir il·lustracions al teu llibre.

No tots els tipus de llibres necessiten ser il·lustrats, tot i que és evident que un llibre il·lustrat, també per a adults, és visualment més atractiu. Per això és imprescindible que algú que hi entengui sigui qui dissenyi la coberta del llibre i proposi les il·lustracions interiors.

A la gent jove li entra més pels ulls un llibre amb il·lustracions que no pas sense. D’una banda, perquè, a menys edat, més busquen el suport visual en un llibre. I per altra banda, perquè el lector o la lectora jove té una cultura eminentment visual, i dona un valor extra a la il·lustració.

Un dibuix o una fotografia pot explicar matisos que són difícils d’il·lustrar o de concretar amb paraules. A més, dona una visió al lector de com l’autor imagina els seus personatges.

Les il·lustracions donen més valor al llibre publicat

En llibres infantils i juvenils

Quan és interessant afegir il·lustracions al teu llibre per a infants? Sempre! Als lectors i lectores de curta edat els agrada més fantasiejar sobre el que llegeixen a partir de les il·lustracions que acompanyen els textos que a partir dels textos mateixos. Amb una il·lustració es fixa millor la història en la memòria del petit lector. Se li obre tot un món gràcies al fet que parteix, no només de la història que narra el llibre, sinó de la imaginació del professional de la il·lustració.

Pel que fa a la part tècnica, afegir il·lustracions al teu llibre permet una maquetació més dinàmica. Es pot jugar amb el disseny, amb la mida de les imatges i amb la disposició del text a la pàgina combinant els dos elements.

En llibres de no-ficció

Quan és interessant afegir il·lustracions al teu llibre de no-ficció? Doncs sempre que necessitis distribuir el contingut d’una manera més visual per la complexitat dels temes. Els quadres explicatius, les il·lustracions o les fotografies o infografies ajudaran a esponjar el text i a fer entendre conceptes abstractes o complicats.

Treballar amb altres artistes (il·lustradors, fotògrafs, dissenyadors, infògrafs…) enriquirà tant l’experiència de l’autor o autora del text com el resultat final del llibre.